2020-08-05 22:12:24, szerda
|
|
|
Csokoládé jótékony hatásai
A csokoládét szinte kivétel nélkül mindenki nagyon szereti. Sima vagy ízesített? kicsi vagy nagy kiszerelés? Ét vagy tej? Ma már széles választék közül lehet kedvünkre válogatni, és azon felül, hogy finom, még jótékony hatásai is lehetnek. A legtöbben talán boldogsághormonként emlegetik, de ezen kívül más módon is hozzájárulhatnak az egészségünkhöz, és nem csupán a rossz kedvre megoldás.
A csokoládé jótékony hatásai
Csokoládé fajták
Alapvetően 3 nagy csoportba sorolhatjuk őket. Létezik fehér-, tej-, és étcsokoládé. Az ét- és a tejcsokoládé között a kakaótartalom mennyisége a különbség, valamint az étcsokoládé nem tartalmaz tejport. Ha egy csokoládé legalább 43%-os kakaótartalommal rendelkezik, akkor étcsokoládénak minősül. Már 90-95 százalékosat is kaphatunk, azonban minél magasabb az érték, annál keserűbb íze van az adott csokoládénak. Ezzel szemben a tejcsokoládéról általánosságban elmondható, hogy népszerűbb. Körülbelül 25-35 százalékos kakaótartalommal bír és még cukor, tejpor/tej és kakaóvaj található benne, tehát édesebb. A fehér csoki tulajdonképpen nem is igazi csoki, hiszen ahogy a színéből is látszik, nem tartalmaz kakaót, de a tejcsokoládéhoz hasonlóan a többi összetevőt igen. Sok esetben vaníliaporral is ízesítik.
Jótékony hatásai
Főként az étcsokoládét lehet kiemelni, hiszen ez a legegészségesebb a többi közül. A hangsúly azonban a mértékletességen van!
Bőr
Sokan észrevehették már, hogy számos kozmetikai termék alapanyagaként szolgál bőrfiatalító hatása miatt, és pakolásokat is készíthetünk belőle. Mindez nem véletlen, hiszen antioxidáns tartalma miatt hozzájárul az egészséges bőr fenntartásához. Koffein is található bene, ami segít eltávolítani az elhalt hámsejteket és méregtelenít. Sőt amit a mostani időszakban fontos kiemelni, hogy bizonyos mértékben az UV sugarakkal szemben is hatásos lehet.
Egészség
Ásványi anyagokban gazdag, úgy mint magnézium, vas, kalcium. Csökkentheti a magas vérnyomást, ezáltal megelőzhető a szívinfarktus. A benne található flavonoidok következtében elkerülhető az agyvérzés és javítja a látást, mivel serkenti az agy vérellátást. Ha már az agynál tartunk, akkor fontos megemlíteni, hogy javíthatja a teljesítőképességünket pár kocka csokoládé. Nem véletlen, hogy a vizsgázó diákok számára elmaradhatatlan kellék. Gyulladásgátló hatással is rendelkezik és a ''rossz" koleszterinszintet csökkenti, ezáltal védi szívünk egészségét és jótékony hatással van az érrendszerre is.
A csokoládé jótékony hatásai
Stressz
Sokan rossz kedvükben vagy idegességükben enni kezdenek, és a legtöbben a csokoládéhoz nyúlnak elsőként. Nem véletlenül hívják ''boldogsághormonnak", hiszen csokievés során endorfin szabadul fel, ami a jó kedvért felelős, ezen kívül csillapítja a fájdalmat is.
Milyen csokoládét válasszunk?
Ahhoz, hogy a fentebb említett hatások érvényesülni tudjanak, fontos, hogy tudatosan vásároljunk csokoládét. Mit jelent ez? Nyilván népszerűbb a tejcsokoládé az édessége, lágysága miatt, valamint kedvezőbb az ára is. Azonban egészségünkre az étcsokoládé gyakorol jótékony hatást, és abból is érdemes a minél magasabb kakaótartalmúakat vásárolni. Egyénenként eltérő, de a 80 százalék feletti csokoládék bizony már nem nyújtanak olyan kellemes ízt és állagot, inkább keserűek. De 50% feletti csokoládék már az egészséges kategóriába tartoznak. Készüljünk fel, hogy drágább, mint a tejcsokoládé, de az ajánlott mennyiség úgy is csak 2-3 kocka naponta, és nem is kell minden nap fogyasztani, tehát több ideig eláll. Azonban fontos, hogy a gyermekek esetén vigyázzunk, hiszen koffeint tartalmaz, amely egy felnőtt számára nem jelentős, viszont a kisgyermekekre nézve igen.
Ha esetleg nem tartozunk az étcsoki rajongók közé, de szívesen fogyasztanánk egészségünk érdekében, akkor is van megoldás, hiszen más ételekkel/ italokkal kombinálva elnyomhatjuk a kesernyés ízt. Például gyümölcsökkel, magvakkal, sajtokkal, borokkal kiváló párosítást alkotnak, sőt még húsokkal is kísérletezhetünk. Továbbá a reggeli kávénk mellé is fogyaszthatjuk.
Link |
|
|
0 komment
, kategória: Egészségünkért |
|
Címkék: kakaótartalommal, kísérletezhetünk, mértékletességen, legegészségesebb, hozzájárulhatnak, tejcsokoládéról, általánosságban, tejcsokoládéhoz, elmaradhatatlan, kisgyermekekre, egészségünkhöz, alapanyagaként, fenntartásához, étcsokoládénak, idegességükben, gyulladásgátló, tulajdonképpen, fogyaszthatjuk, szívinfarktus, egészségünkre, gyümölcsökkel, fogyasztanánk, észrevehették, kakaótartalom, vaníliaporral, következtében, tejcsokoládé, készíthetünk, csokoládéhoz, étcsokoládét, százalékosat, csökkentheti, eltávolítani, méregtelenít, csokoládénak, bőrfiatalító, csokoládét szinte, legtöbben talán, rossz kedvre, csokoládé jótékony, tejcsokoládé között, kakaótartalom mennyisége, csokoládé legalább, adott csokoládénak, tejcsokoládéról általánosságban, fehér csoki, tejcsokoládéhoz hasonlóan, többi összetevőt, étcsokoládét lehet, többi közül, hangsúly azonban, elhalt hámsejteket,
|
|